Povestea de azi va fi probabil un picuț mai lungă, pentru că am atâtea de povestit… :) Vă spuneam în ultima postare că am primit o propunere pe cât de interesantă, pe atât de … altfel de pus în practică, de la colaboratorul nostru principal când vine vorba de fotografie, Canon România. Ne-a propus să ieșim din zona noastră de confort, să încercăm un alt tip de fotografie. Așa că am ieșit, și am trecut pentru o zi prin fotojurnalism, documentar, autentic, rustic, patrimoniu și specific românesc.

Am mers într-un mic, curat și frumos sat din Ilfov, unde există o mică, curată și frumoasă școală. Aici, deși se urmează programa clasică de învățământ, copiii primesc un extra foarte mare: învață să olărească, fac linogravră, pot țese și altele pe care noi încă nu le-am aflat. :) Satul este un sat vechi de olari, care din păcate, după anii ’90 și-a pierdut identitatea. Dar ea a fost redescoperită, readusă la suprafață de o familie de bucureșteni, care a ales, vorba lu’ Vama: “ … un vis de lemn și de pământ, stelele pe cer…”. Bucureștenii de care vă povestesc sunt Adriana, istoric de artă și Virgil Scripcariu, sculptor. Ei au redeschis școala satului în propria casă, ei încearcă să ajute alți orășeni, prin liniștea locului și ateliere care de care mai interesante, olăritul rămâne preferatul meu.

E fascinant, pentru mine, să văd cum dintr-o bucată de pământ, un copil poate să facă (cu ajutor momentan) o cană, o ulcică, un castron, o vază, orice. Obiect care apoi se coace într-un cuptor special, iar mai apoi, după ce este copt se pictează (ce imaginație au copiii la capitolul ăsta… :) ) și se mai coace o dată. Ăsta e rezumatul acțiunii, cu scuze dacă am omis ceva. Să dai unui copil mic șansa să învețe un meșteșug… din nou, pentru mine… e un vis. Școala de la Piscu îi pregătește într-un fel frumos și practic pe cei mici pentru viață. Să încerci să faci om adevărat dintr-un copil în 2018… eu nu știu multe locuri din-astea. Să îi înveți pe cei mici că sunt români, că au un trecut important în spate, trecut pe care anii comunismului l-au făcut să pară mai îndepărtat decât e… Sunt români prin moștenirea de la strămoși și trebuie să cunoască patrimoniul, mai mult decât atât, trebuie să-l înțeleagă și să-l aprecieze.

Am fost martori la realizarea unui portret de către sculptorul Virgil Scripcariu, o premieră absolută pentru noi. Altă bucată de fascinare, făcută tot dintr-o bucată de pământ.
Un loc deosebit, încărcare cu viață. Viață vie, dacă-mi permiteți. Prin oameni, prin ceea ce fac oamenii, prin loc în sine.

Provocarea pentru noi a fost mare, de aici și acceptarea ei cu inima deschisă: ce ar fi viața fără provocări? Evenimentele private pe care le fotografiem sunt unice, fiecare cu provocări de povestit, dar să faci cu totul altceva decât ceea ce știi… Nu am fi reușit să ne simțim în largul nostru fără sprijinul lor, Școala de la Piscu. Și nu am fi putut să vă oferim imagini așa cum v-am obișnuit fără spijinul Canon. În orice muncă pe care o depui depinzi de produse, iar atunci când știi că te poți baza pe ISO și dynamic range de la 5d mkIV, că poți să ai luminozitate cu Canon 85mm f1.2 sau 50mm f1.2… nu mai ai stresul luminii în permanență, dacă e soare sau înnorat afară, dacă fotografiile le facem în interior sau în exterior. Sunt micile detalii mari. Alea care fac diferența între amator și profesionist. Iar Canon, cred că v-am mai spus… e un profesionist. :)

Omul cât trăiește învață. Știu expresia asta de când eram cât sunt copiii mei acum, dar niciodată nu am simțit-o ca fiind atât de adevărată la fel ca în ultimii ani. Ani încărcați cu fotografie și cu foarte multe de învățat. Ani plini de provocări interesante… parcă niciuna la fel de interesantă ca cea pe care v-am expus-o astăzi. Să schimbi domeniul e greu, e interesant, e frumos. E ceva ce-ar trebui să facă fiecare dintre noi mai des, indiferent de domeniul de activitate. Să ieși un pic din rutină, să încerci lucruri noi, să cunoști oameni desprinși parcă din poveste… pentru asta mulțumim sincer. Canon, mulțumim pentru provocare!

Pentru cei pasionați de fotografie, Canon are campania Cashback , cu reducere printre altele la body-ul 5d mk4 pe care l-am folosit noi în fotografiile de mai jos.

Pot să trăiești orice poveste, important e să ți-o imaginezi și să crezi în ea!

Vezi - Canon - Live for the story

Canon - ostafi.ro - 01

Canon - ostafi.ro - 02

Canon - ostafi.ro - 03

Canon - ostafi.ro - 04

Canon - ostafi.ro - 05

Canon - ostafi.ro - 06

Canon - ostafi.ro - 07

Canon - ostafi.ro - 08

Canon - ostafi.ro - 09

Canon - ostafi.ro - 10

Canon - ostafi.ro - 11

Canon - ostafi.ro - 12

Canon - ostafi.ro - 13

Canon - ostafi.ro - 14

Canon - ostafi.ro - 15

Canon - ostafi.ro - 16

Canon - ostafi.ro - 17

Canon - ostafi.ro - 18

Canon - ostafi.ro - 19

Canon - ostafi.ro - 20

Canon - ostafi.ro - 21 - 1

Canon - ostafi.ro - 21 - 2

Canon - ostafi.ro - 22

Canon - ostafi.ro - 23

Canon - ostafi.ro - 24

Canon - ostafi.ro - 25

Canon - ostafi.ro - 26

Canon - ostafi.ro - 27

Canon - ostafi.ro - 28

Canon - ostafi.ro - 29

Canon - ostafi.ro - 30

Canon - ostafi.ro - 31

Canon - ostafi.ro - 32

Canon - ostafi.ro - 33

Canon - ostafi.ro - 34

Canon - ostafi.ro - 35

Canon - ostafi.ro - 36

Canon - ostafi.ro - 37

Canon - ostafi.ro - 38

Canon - ostafi.ro - 39

Canon - ostafi.ro - 40

Canon - ostafi.ro - 41

Canon - ostafi.ro - 42